ROTARY’DE YAZILI OLMAYAN KURALLAR

Ordu Rotary Kulübü tarafından yazıldı.. Yayınlanma Rotary Bilgileri

ROTARY’DE YAZILI OLMAYAN KURALLAR

“ROTARY, İnsanlığa hizmet vermek, her meslekten yüksek ahlaki standartları yüceltmek, dünyada barış ve iyi niyeti yaymak amacıyla, iş ve meslek sahibi bireylerin oluşturduğu bir kuruluştur”. Rotary ’de “Yöntem El Kitabı”,” Rotary Tüzüğü” ve “Rotary İç Tüzüğü” gibi temel yazılı kuralların yanı sıra, yazılı olmayan ancak Rotaryen olarak aslında yapmakla yükümlü olduğumuz ve iyi bir kulübün oluşmasına temel olabilecek bazı kurallar, örf ve adetlerimiz vardır.

Bunlara örnek olarak:

  1. Rotaryen, mutlaka Rotary rozetini takmalıdır.
  2. Rotaryen, Yüzde Yüz Devam Etmelidir.
  3. Rotaryenlerin, birbirlerine ilk isim veya takma adlarla hitap etmesi gerekir.
  4. Yaka kartları veya rozetleri takmak.
  5. Rotaryenlerin, The Rotarian dergisine abone olmaları gerekmektedir.
  6. Bir Rotaryenin uluslararası sorumlulukları da vardır.
  7. Her Rotaryenin üye teklif etmesi bir sorumluluktur.
  8. Toplantılarda, Kulüp bayraklarının karşılıklı ve ayakta değişimi.
  9. Her Rotaryen farklılıklara hoşgörü ile yaklaşır.
  10. Kulüp toplantılarında Saygı Duruşu.
  11. Rotary ‘de dostluk imkânları yaratmak.
  12. UR veya Bölge toplantılarına katılma.
  13. Her Rotaryenin gençlere örnek olması gerekir.
  14. Toplantı Sorumlusu.
  15. Kürsüdekileri dinlemek.
  16. Yurtdışından gelen misafirlerle ilgili kurallar.
  17. Kulübe uygun kıyafetle gelmek.
  18. Rotary toplantılarının yapıldığı yerler.

ROTARY'NİN 115.YILI

Ordu Rotary Kulübü tarafından yazıldı.. Yayınlanma Rotary Bilgileri

ROTARY 115. YAŞINDA              

            Rotary hareketi, 1905 yılı başlarında, o zamanlar genç bir avukat olan ve yayılıp büyüyen çelişkiler yumağı Chicago’da kendini kaybolmuş ve yalnız hisseden Paul Harris’in, üç arkadaşıyla akşamları buluşup, geliştirdiği fikir görüşmeleriyle başladı. Bu üç adam, kömür tüccarı Silvester Schiele, maden mühendisi Gustavus Loehr, tüccar terzi Hiram Shorey’di. İlk toplantılar,  bu kişilerin ofislerinde yapıldı. Bu dönüşümlü toplantılar, bir anlamda kuruluşun ismini de belirlemiş ve “bir ana eksen çevresinde dönüşüm” ü ifade eden “Rotary” tanımı kendiliğinden ortaya çıkmıştır.

            Bu dört üye aralarına Harry Ruggles adlı bir matbaacıyı da alarak 23 Şubat 1905 tarihinde, Chicago Rotary Kulübü olarak resmen faaliyete geçtiler.

            1905 yılında dört kişi ile başlayan Rotary hareketi, bugün dünya üzerinde Birleşmiş Milletler’den bile daha yaygın bir konuma ulaşmıştır. Rotary’nin kurucusu Paul Harris, 1947 yılında ölümünden kısa bir süre önce yazdığı otobiyografisinde bu olguyu şöyle anlatır. “Soğuk bir kış günü diktiğiniz bir fidanın tutup tutmayacağından emin olamazsınız. Ancak o fidanın üzerinde ilk tomurcukları gördüğünüz gün, görkemli bir ağacı düşleyebilirsiniz.”

PAUL HARRİS  KİMDİR ?

   Avukat olan Paul Harris, dünyanın ilk uluslararası hizmet kulübü olan Rotary'nin kurucusudur.8d82e37ca21a488120dadb128e2c1a6e

   Paul P.Harris 19 Nisan 1868 de Racine, Wisconsin'de doğmuştur. Annesi Cornelia Bryan Harris, Babası George N. Harristir. Altı çocuklu ailenin ikinci büyük evladıdır. Kendisi üç yaşındayken, Wallingford, Vermont'a büyükanne ve büyükbabasının yanına taşınmış ve onların şevkatli ellerinde büyümüştür. Jean Thomson Harris ile evlenmiştir. Birliktelikleri 1881-1963 yılları arasında sürmüştür. Hiç çocukları olmamıştır. Iowa üniversitesinden L.L.B. sini ve Vermont üniversitesinden L.L.D. sini şeref listesinde almıştır.

            Paul Harris, gazeteci, öğretmen, şirket yetkilisi, kovboy, olarak çalışmıştır. Amerika'da ve Avrupa'da granit ve mermer satmak için birçok seyahatler yapmıştır 1896 yılında avukat olarak çalışmak için Chicago'ya gitmiştir. Bir akşam, bir arkadaşını ziyarete gittiğinde, akşam yemeklerini yemişler ve yemekten sonra arkadaşıyla evin civarında gezerlerken, arkadaşı kendisini dükkanlarda çalışan tüccarlarla tanıştırmıştır. İşte, burada Paul bir kulüp kurma fikrini aklına koymuştur. Öyle bir kulüp kurmalıydı ki ufak toplumlardaki işadamları arasında dostluk ruhu tekrar yakalanmalıydı. 23 Şubat 1905 yılında, Paul Harris üç arkadaşıyla birlikte ilk kulübü oluşturdular. Bu arkadaşları: Sivester Schiele, kömür tüccarı; Gustavus Loehr, maden mühendisi ve Hiram Shorey, terzi idiler. Paul Harris bu kurulan kulübe Rotary adını verdi çünkü üyeler rotasyonla değişik iş yerlerinde buluşuyorlardı. Kulüp üyeliği hızla gelişti. Kısa bir süre içinde, Rotary Kulübünün, önemli bir hizmet akımına dönüşebileceği görüldü ve derhal Rotary'nin diğer şehirlere taşınmasına karar verildi.

            Paul'un aynı zamanda diğer yurttaşlık ve profesyonel görevlerde de belirgin bir yeri vardı. Amerika'daki özürlü çocukların ve yetişkinlerin Ulusal Easter Seal Toplumunun ve Özürlü Çocuklar için Uluslararası Toplumunun Yönetim Kurullarının ilk başkanlıklarını yapmıştır. Aynı zamanda, Chicago Bar Birliğinin yönetim kurulu üyesiydi ve Hague'daki Uluslararası Hukuk Konferansında, bu kuruluşun temsilciliğini yaptı. Gençliğe olağanüstü hizmetlerinden dolayı Amerika İzcilerinden Gümüş Buffalo Ödülünü aldı. Brezilya, Şile, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Fransa ve Peru gibi ülkelerden çeşitli ödüller almıştır.

            Paul avukatlık bürosunu yaşamı boyunca kullanmıştır. Zamanının çoğunu seyahat ederek geçirmiştir. Rotaryenlere, yıllık konvansiyonlarda, bölgesel ve yöresel toplantılarda konuşması için davet edilmiştir. 27 Ocak 1947 de, Başkan Paul Harris öldüğünde rüyası, dört kişinin resmi olmayan toplantısından, 6000 kulüp haline dönüşmüştü. Son 50 yıl içinde ise, Organizasyon Paul Harris'in hizmet ve dostluk anlayışıyla 27.500 kulüpteki 1.2 milyon üyeyi bir araya getirmeyi ve aynı amaçlarla uğraş vermeyi başarmıştır.

BİR ROTARY KULÜBÜ NASIL KURULUR?

Ordu Rotary Kulübü tarafından yazıldı.. Yayınlanma Rotary Bilgileri

BİR İŞ KOLUNA KAÇ ÜYE ALINABİLİR?

Üye sayısı 50’nin altında olan Rotary kulüplerinde her işkolunda faal üyeliğe alınabilecek üye sayısı 5’i geçemez. 50 üyeyi aşkın kulüplerde ise, her iş koluna alınabilecek üye sayısı kulüp üye sayısının yüzde 10’u ile sınırlıdır.

BİLGİ NOTU: Teklif edilecek kişiyle ilgili olarak, o sınıfı temsil eden üye veya üyelerin bilgilendirmesi, görüşlerinin alınması bir Rotary nezaketidir.

BİR ROTARY KULÜBÜ NASIL KURULUR?

UR İç Tüzüğü’nde belirtildiği üzere, bir kent, belediye veya kırsal alanın coğrafi sınırları içerisinde, yeni bir Rotary kulübüne sınır oluşturacak büyüklükte bir veya birden fazla yöre bulunuyor ise, bu yörelerin her birinde Rotary kulübü kurulabilir.

Bölge Guvernörü’nün yazılı izni ile yeni bir Rotary Kulübü kurulması ile ilgili yöre etüdü yapmakla görevlendirilen kulüp;

  1. Kulüp yönetim kurulunun etüt çalışmasına başlama kararı sonrasında, üç kişilik araştırma komitesi oluşturur,
  2. Etüt çalışmasında, yörenin ekonomik ve sosyal yönden kapsamlı tanımı yapılarak,
  • Yörede temsil edilen mesleklerin dökümü, (Yörede 40’ın üzerinde meslek sınıfının temsil ediliyor olması gereklidir.)
  • En az 20 nitelikli üye adayı belirlenmesi,
  • Yöredeki sosyal kuruluşlar ve konumları,
  • Yöre halkının hizmet kuruluşlarına ilgisi,
  • Potansiyel üyelerle ilgili bilgileri aktarır.

Araştırma Komitesi’nin çalışmasını inceleyen kulüp yönetim kurulu, vardığı kararı Bölge Guvernörü’ne yazılı olarak bildirir. Kararın olumlu olması ve Bölge Guvernörü’nün etüt çalışmasındaki verileri yeterli görmesi halinde Guvernör, kurulabilecek yeni kulübün ilk üye aday başvurularını kabul etmeden önce, yörenin çok kapsamlı etüt raporunu Extension Survey ve yeni kulüp organizasyonu (Organization of a New Club) raporlarını hazırlayarak UR Genel Sekreterliği ve o Bölge’nin bağlı olduğu Rotary Hizmet Ofsi’ne  iletir. Bu bildirinin sonrasında Guvernör bölge kulüplerinden birini (tercihen araştırmayı yapan kulüp) Kurucu Kulüp, deneyimli

bir Rotaryen’i de yeni kulüpte kendisi adına görev yapmak üzere Guvernör Özel Temsilcisi olarak tayin eder.

BİLGİ NOTU: UR kuralları gereği, kurucu kulübün verimli çalışan en az 20 üyeye sahip, UR’ye ve Bölge’ye borcu olmayan ve Rotary hizmetlerini çok başarılı bir şekilde yürüten sağlıklı bir kulüp olması gereklidir.

Guvernör Özel Temsilcisi’nin ise, Rotary ideallerine sıkı sıkıya bağlı, Rotary sevgisini başkalarına aşılayabilecek, Rotary’i doğru ve etkin tanıtabilecek bilgi ve becerilere sahip olması, ayrıca bu önemli hizmetin gerektirdiği zaman genişliğine sahip kişiler arsından seçilmesi istenir.

Guvernör Özel Temsilcisi’nin görev süresi, kendisini bu göreve atayan Guvernör’ün görev süresiyle sınırlıdır.

                                                                                                                                                                                                   KAYNAK 100 SORUDA ROTARY